5 metoder tandläkaren använder för att du ska uppnå bättre tandhygien

6 min

tandhygien hälsa

Ofta räcker det inte med att du själv tänker på att förbättra din tandhygien. Med dagens tekniker och metoder kan tandläkaren hjälpa dig till en förbättrad tandhälsa. I denna artikel ger vi några exempel på vanliga åtgärder.

Utbildning och instruktioner för god tandhygien

Professionella och erfarna tandläkare brukar ge patienterna individanpassade instruktioner gällande munhygien. I instruktionerna ingår exempelvis att demonstrera hur du ska borsta tänderna och hur du ska använda tandtråd. Tandläkaren kan även ge råd gällande användning av andra hjälpmedel såsom exempelvis mellanrumsborstar, munskölj och tungrengörare.

Användning av tandförseglingar

Tandläkare använder ibland dentala sealers på ytorna inne vid dina kindtänder. Detta eftersom dessa tänder sitter längre in och är mycket benägna att samla på sig matrester vilket kan resultera i att karies uppstår. Förseglingar skapar helt enkelt en slags skyddande barriär vilket minskar risken för karies.

Regelbunden tandrengöring hos oss

Vi på Landskrona Dental Center rekommenderar regelbundna och professionellt utförda tandrengöringar hos oss på plats. Med fördel ska detta göras i alla fall var sjätte månad. Detta i syfte att få bort plack, tandsten och missfärgningar som är svåra att åtgärda med vanlig tandborstning och tandtråd hemma i badrummet. Detta hjälper till att förebygga vanliga tandköttssjukdomar samt oönskade hål i tänderna vilket i sin tur ger dig en bättre tandhygien.

Olika typer av fluorbehandling

Fluor känner du såklart redan till. Men flour, eller fluorid som det också kallas, hjälper till att stärka tandemaljen och göra den mer motståndskraftig mot syraangrepp från bakterier och socker. På vår klinik kan vi applicera fluorlack för att förbättra din tandhygien.

Ta fram en skräddarsydd behandlingsplan

Som tandläkare hjälper vi dig gärna att skapa en individuell behandlingsplan baserat på just ditt behov av munhygien. Det kan exempelvis handla om att ta itu med specifika problem relaterade till tandköttssjukdomar, känsliga tänder eller andra problem för att säkerställa att det finns en holistisk strategi för att främja god munhygien.

Här följer slutligen en kort summering av de olika metoderna:

  • Professionella och individanpassade instruktioner för hur du ska sköta din munhälsa
  • Användning av tandförseglingar
  • Regelbunden rengöring av tänderna hos oss på plats
  • Applicering av fluorbehandling
  • Skräddarsydda behandlingsplaner

Även om du borstar tänderna noga och följer våra råd så är det viktigt att du kommer in till oss då och då för en undersökning. Vi är måna om att du ska få en så bra tandhygien som möjligt och hjälper dig gärna att uppnå så god munhälsa som möjligt.

Dags att gå till tandläkaren? Boka en tid!

Boka en tid