Hur ofta ska man gå till tandläkaren egentligen?

4 min

Hur ofta ska man gå till tandläkaren?

Du kanske har ställt dig frågan själv någon gång framför spegeln. Hur ofta ska man gå till tandläkaren? Det korta svaret är: det beror på vilken typ av patient du är och hur din tandhälsa ser ut. I denna artikel berättar vi mer om hur ofta som är lagom när det kommer till att besöka tandläkaren.

Lågriskpatienter

Har du en god tandhälsa och inte ligger i riskzonen för tandproblem på sikt, så kan man säga att du räknas som en lågrisk-patient. Ingår du i denna målgrupp så behöver du generellt sett bara besöka tandläkaren en gång per år. Om du ingår i denna grupp, stort grattis!

Medelrisk patienter

Har du exempelvis tidigare haft problem med tänderna och behöver kolla att ditt tillstånd inte blir värre, då kan du behöva besöka tandläkaren ungefär 2 gånger per år. Ingår du i denna grupp är det viktigt att låta en tandhygienist undersöka dina tänder varje halvår, så att du inte riskerar att hamna i högriskzonen. 

Högriskpatienter

Har du för närvarande större problem med din tandhälsa och dina tänder? Då behöver du besöka tandläkaren lite oftare än vad du kanske räknar med. Vanligtvis cirka en gång per kvartal i syfte att genomgå såväl kontroll som profylax (hälsofrämjande tandvård). Målet är att du som har högre risk att drabbas av tandsjukdomar ska förebygga problemen och så fort som möjligt sänka din riskprofil till “medelrisk”.

Hur avgör man hur ofta man ska gå till tandläkaren?

För att kunna bedöma hur ofta du ska besöka oss på Landskrona Dental Center, tittar vi på flera faktorer. Här följer några saker som avgör vår bedömning:

  • Hur många nya hål (karies) har du fått senaste året?
  • Har du tappat några tänder och hur stor risk är det för tandlossning?
  • Hur pass fungerande är din salivproduktion?
  • Tar du några mediciner eller ska börja ta mediciner som kan påverka tandhälsan? 
  • Röker du och hur mycket i sådana fall?
  • Hur välskött är din munhygien, tar du hand om din munhälsa?
  • Har du några fyllningar eller gnisslar du tänder

Är du osäker eller har svårt att svara på frågorna som vi nämnt här ovanför? Då rekommenderar vi att du kommer in till oss så snart som möjligt så att vi kan hjälpa dig att uppnå ännu bättre munhälsa. Välkommen att boka tid hos oss redan idag.

Dags att gå till tandläkaren? Boka en tid!

Boka en tid