Snarkar du mycket? Då kan du få en snarkskena av din tandläkare

5 min

Snarkskena tandläkare Skåne

Snarkar du mycket och har fått höra av en tandläkare att en snarkskena kan vara en bra lösning? Många människor snarkar för mycket. Orsaken är ofta förträngningar av luftvägarna i svalget. När du andas in luft och den passerar genom förträngningen uppstår vibrationer i svalgets mjukvävnader – och det är då som ljudet från snarkningar uppstår.

Hur fungerar en snarkskena egentligen?

En snarkskena är utformad för att hjälpa till att minska eller eliminera snarkning medan du sover. Det finns ganska många olika typer av snarkskenor på marknaden, men de flesta fungerar genom att hålla luftvägarna öppna och förhindrar de vibrationer i halsen som orsakar snarkning. Ett ljud som kan störa din partners nattsömn samt orsaka besvär för dig själv på lång sikt.

Vad är en vanlig typ av snarkskena som tandläkare rekommenderar?

En vanlig typ av snarkskena sätter du in i munnen och fungerar genom att flytta underkäken något framåt. Detta gör att luftvägarna öppnas och förhindrar att de mjuka vävnaderna i halsen vibrerar, vilket som tidigare nämnt är en vanlig orsak till snarkning.

Hur kan vi på Landskrona Dental Center hjälpa dig som snarkar?

Vi på Landskrona Dental Center samarbetar dessutom med läkare på Vårdcentralen. Detta samarbete gör det möjligt för oss att ta emot remisser för snarkskenor. Du som patient betalar cirka 500 kr och resterande belopp täcks av regionen. Välkommen att boka en tid hos oss för mer information kring behandling med snarkskena.

Man ska också komma ihåg att snarkskenor inte fungerar lika effektivt för alla människor. De ska heller inte användas som den enda lösning för att behandla sömnapné eller andra sömnrelaterade störningar, även om de är mycket effektiva. Snarkar du väldigt mycket eller har andra sömnrelaterade problem är det viktigt att tala med en erfaren läkare.

Dags att gå till tandläkaren? Boka en tid!

Boka en tid