Tandläkare för asylsökande och patienter från krigets Ukraina

6 min

Samarbete med Region Skåne för akut tandvård

Vi på Landskrona Dental center tror på att göra gott och att hjälpa de som har det svårt. Därför har vi nyligen lanserat ett samarbete med Region Skåne där vi har möjligheten att erbjuda akut tandvård som tandläkare till de asylsökande patienter som söker sig till oss. För oss är det en självklarhet att göra vad vi kan för att hjälpa. Och det vi kan allra bäst är tandvård. 

Vi öppnar våra hjärtan för patienter från Ukraina

Kriget i Ukraina slog ned som en bomb i alla vår hjärtan. Ett land så nära men drabbat av en verklighet så främmande. Vi kan inte ens föreställa oss hur svårt det är att tvingas fly sitt hemland, det land man älskar och växt upp i. Senaste tiden har många patienter från just Ukraina sökt sig till vår klinik för att få akut hjälp med tandvård.

De som kommer till oss visar en ovanligt stor tacksamhet, något som är svårt att inte lägga märke till. En tacksamhet för någonting vi här i Sverige tar för givet och anser vara grundläggande. Patienterna från Ukraina, som ofta sökt asyl i Landskrona, Helsingborg eller exempelvis Lund, är såklart glada över att få akut hjälp eftersom kriget oftast medfört att de fått en mycket dålig tandhälsa. 

För en tid sedan har vi till och med haft patienter som kört bil i flera timmar för att komma till oss. Det beror ofta på att vi talar deras språk och därför kan erbjuda extra snabb och professionell tandvård, som de kanske inte hade kunnat uppleva någon annanstans. Många av de asylsökande som våra tandläkare tar emot uppskattar inte bara vårt vänliga bemötande utan framförallt också lättnaden att äntligen få slippa svår tandvärk som de haft under längre tid.

Är du asylsökande och i akut behov av tandvård?

Tack vare vårt viktiga avtal med Region Skåne så kan vi tar emot alla patienter som har både grönt eller blått kort. Sådana kort kan utfärdas av olika läkare som tagit emot svårt sjuka patienter. 

Detta samarbete gör att de asylsökande patienter som kommer till oss, som ofta behöver vård snabbt, betalar samma taxa hos tandläkaren som hos en vanlig läkare. Normalt sätt ligger denna sjukvårdstaxa på omkring 200 kr per inbokat besök och när patienten uppnått 1200 kr så erbjuder vi gratis tandvård.