5 kännetecken – så vet du om du har en tandsjukdom

5 min

5 tecken på tandsjukdom

Att drabbas av en tandsjukdom är vanligt och händer de flesta under sin livstid. Men hur vet du om du verkligen har ett underliggande problem med din tandhälsa? I denna artikel går vi igenom några vanliga symptom som kan vara tecken på att du behöver söka professionell tandvård.

Det blöder när jag borstar tänderna

Upplever du att det blöder från tandköttet medan du borstar tänderna? Det kan vara ett tecken på att du har problem med tänderna eller har en underliggande tandsjukdom som behöver behandlas. Exempelvis kan det röra sig om en inflammation. Har du upplevt detta under en längre tid är det särskilt viktigt att du kommer in till oss för en undersökning

Det “isar” i mina tänder under måltider

De flesta av oss har någon gång haft “ilningar” i tänderna när man äter eller dricker. Det kan finnas flera förklaringar till detta symptom. Exempelvis kan du ha fått hål eller sprickor i tänderna som behöver åtgärdas. Problemet med ilningar i tänderna kan också uppstå på grund av att du har använt en felaktig teknik när du borstar tänderna. Oavsett orsak så rekommenderar vi att du uppsöker en tandhygienist eller tandläkare så snart som möjligt. 

Jag har konstant dålig andedräkt

Upplever du (eller någon ärlig person i din närhet) att du har återkommande problem med dålig andedräkt? Det är inget att skämmas för men kan lätt bli jobbigt i vardagen. En vanlig orsak till bristfällig andedräkt är att du fått bakterier på tungan eller runt tänderna. Det finns flera åtgärder för detta problem, men främst är det viktigt att stimulera salivproduktionen så att du inte blir för torr i munhålan. Kontakta gärna oss så kan vi hjälpa dig att förbättra din andedräkt på ett hållbart sätt.

Jag har mörka fläckar på tänderna

Har du noterat att du har börjat få mörka fläckar på tänderna och vet inte vad du ska göra åt det? Det som kan hända är att emaljen gradvis löses upp vilket resulterar i att ett hål (karies) uppstår i tanden. Det kan också vara så att en rot som varit oskyddad får hål. Om du inte ser fläckar specifikt så bör du också vara uppmärksam på om du ser en rand på tandens ytskikt. Det är viktigt att du bokar en tid hos oss om du har fläckar på tänderna, så kan vi se över lämpliga åtgärder direkt.

 

Mina tänder har ändrat färg

Har dina tänder gradvis ändrats i färg på ett sätt som är mycket märkbart? Det kan vara tecken på en tandsjukdom som kräver akut tandvård omgående. Har dina tänder övergått till en grå nyans så kan det vara så att tanden helt enkelt har dött, vilket kräver att du uppsöker en tandläkare direkt. Hör gärna av dig till oss så kan vi ta fram en behandling som passar just dig.    

Dags att gå till tandläkaren? Boka en tid!

Boka en tid