Så genomförs en tandundersökning – steg för steg

6 min

Undrar du hur en tandundersökning går till i praktiken? Vi berättar mer!

Tandundersökning i Skåne

Du kanske undrar hur en tandundersökning går till i praktiken? Kanske vill du förstå vad våra tandläkare tittar efter när du kommer in på besök hos oss? Tandundersökningar innebär inte bara genomgång av patientens allmänna munhälsa, utan vi tittar efter mycket mer än så. I denna artikel berättar vi mer om hur sådana tandundersökningar genomförs.

Frågor gällande din hälsa

Tandläkaren eller tandhygienisten börjar med att gå igenom din sjukdomshistoria, ditt nuvarande hälsotillstånd, vilka mediciner du tar och allergier du har. De kan också komma att fråga om specifika tandproblem eller symtom som du upplever.

Undersökningen påbörjas

Tandläkaren gör en inspektion av ditt ansikte, hals, läppar och framförallt munhålan. De kommer att kontrollera om det finns några avvikelser, såsom svullnad eller skador.

Genomgång av tändernas status

Med hjälp av en tandspegel och andra redskap gör tandläkaren en kartläggning av dina tänder. Detta innebär i praktiken att undersöka varje tand, notera tidigare behandlingar som genomförts (fyllningar, kronor etc.) och dokumentera eventuella synliga problem, såsom karies, frakturer eller fläckar på emaljen. De kan också utvärdera tandköttets tillstånd och se om det finns eventuella tecken på tandköttssjukdomar.

Röntgenbilder av tänderna

Vid behov kan tandläkaren behöva ta röntgenbilder för att få en mer omfattande bild av dina tänder, käkben och övriga delar av munnen när de gör en tandundersökning. Röntgenbilder kan hjälpa till att upptäcka dolda problem såsom exempelvis hål mellan tänderna, visdomständer som skaver, benförlust eller problematik i käken.

Periodontal bedömning

Tandläkaren eller tandhygienisten utvärderar ofta även tandköttets hälsa genom en parodontal undersökning. De använder en liten sond för att mäta mellanrummens djup, det vill säga fickor mellan tandkött och tänder. Detta hjälper till att avgöra om det finns tandköttssjukdomar som behöver behandlas. Din tandläkare kan också bedöma om det finns blödningar, svullnader eller tillbakadraget tandköttet.

Undersökning av bett och käkar

Tandläkaren bedömer hur dina tänder står i förhållande till varandra och hur över- och underkäken passar ihop. De kan be dig att bita ihop eller röra på käken för att se om det finns tydliga problem, såsom felställningar eller käkledsbesvär.

Behandlingsplan och rekommendationer

När din tandundersökning är klar kommer tandläkaren att diskutera sina resultat med dig. Han/hon kan förklara eventuella munhälsoproblem, föreslå nödvändiga behandlingar eller ingrepp samt ge rekommendationer för att förbättra din munhygien. 

Det kan handla om råd gällande hur du ska borsta tänderna och hur du ska använda tandtråd. Det kan även handla om kostförändringar som rekommenderas eller ytterligare åtgärder såsom rengöring, fyllningar eller tandreglering.

Har du fler frågor gällande tandundersökning? Då är du varmt välkommen att boka en tid hos oss på Landskrona Dental Center.

Dags att gå till tandläkaren? Boka en tid!

Boka en tid