Tandläkare ordlista

Tandröntgen

När tandläkaren genomför en tandröntgen så innebär det en medicinsk bildundersökning för att visualisera hur tänderna, käkbenet och de omgivande strukturerna i munnen ser ut. Röntgenstrålar används för att ta bilder av tänderna och ge tandläkaren eller tandhygienisten mer information om hur din tandhälsa är.

Det finns olika typer av tandröntgenbilder som kan tas beroende på syftet med undersökningen och den information som behövs. En panoramaröntgen visar en översiktlig bild av hela munnen. Den täcker tänderna, käkbenen, bihålorna och käklederna. Panoramaröntgen kan hjälpa till att upptäcka karies, tandinfektioner, tandlossning, käkfrakturer och andra förändringar i munnen.

En annan metod är så kallad Bitewing-röntgenbilder vilket används främst för att upptäcka karies mellan tänderna. Patienten biter på en liten ”bitewing-film” medan röntgenbilden tas. Detta ger en detaljerad bild av tändernas kronor och den övre delen av tandbenet. En ytterligare metod är en så kallad periapikal röntgenbilder. Dessa är mer fokuserade på att visa hur en specifik tand mår. De används för att undersöka tandrötterna, omgivande ben och vävnader, och kan hjälpa till att upptäcka tandinfektioner, frakturer och andra vanligt förekommande problem.

Vill du boka denna behandling?

Lämna dina uppgifter så ringer vi dig!

Genom att klicka på knappen nedan godkänner jag Landskrona Dental Centers integritetspolicy.